Tennis

Tennis är en mycket populär sport i Sverige och utövas både på professionell nivå och hobbynivå. Det är lätt att komma igång att spela tennis då det krävs ganska lite utrustning (skor, tennisracket och en boll). Dessutom finns fler än 400 tennisklubbar i Sverige, vilket innebär att det finns tennisbanor på många olika platser i Sverige. Det finns även många kommunala tennisbanor som du kan spela på utan att betala en avgift. Spelreglerna i tennis är inte speciellt komplicerade och nybörjare kan snabbt komma igång och spela en tennismatch. Att lära sig grunderna i tennis är relativt enkelt, däremot är det väldigt svårt att bli bland de bästa i världen. Om du vill spela på hobbynivå är det lätt att komma igång om du har viljan!

Tennis ansågs tidigare vara en överklassport, men har idag blivit en sport som utövas av spelare i olika åldrar med varierande bakgrunder samt på många platser i landet. Anledningarna till att spela tennis som hobby är många. Många spelar av hälsoskäl då det är en bra motionsform för att hålla sig aktiv. Dessutom är tennis en sport som du på hobbynivå kan spela hela livet. Andra har börjat intressera sig för tennis efter att ha sett de populära TV-sändningarna från Wimbledon, Franska Öppna eller US Open. Dessutom är tennis en social sysselsättning eftersom du aldrig spelar ensam (det krävs minst två spelare) och många hittar nya vänner inom tennisklubben. Här följer mer information om tennis i Sverige.

Tennis förr och idag

Tennis kom ursprungligen från England, men är idag en mycket populär sport i Sverige med cirka en halv miljon spelare på professionell nivå och hobbynivå. Majoriteten av dessa spelar tennis som en hobby. Tennisen kom till Sverige i slutet av 1800-talet och var till en början en sport som utövades av få personer, bland annat kung Gustaf V. 1906 instiftades ett nationellt tennisförbund som idag heter Svenska Tennisförbundet. Förbundet har idag kontor i Stockholm och i Båstad och arbetar för att främja svensk tennis, både nationellt och i internationella sammanhang, på hobbynivå såväl som elitnivå. Tidigare ansågs tennisen vara en sport för de rika, men idag är det en populär sport som utövas överallt i landet av spelare med olika ekonomiska förutsättningar.

Utrustning och spelplan

För att spela tennis krävs en tennisbana, ett tennisrack, tennisbollar, skor och en motståndare. Tennis kan spelas i singel (en mot en) eller dubbel (två mot två). Tennis spelas på en rektangulär bana antingen inomhus eller utomhus. Underlaget utomhus utgörs av antingen gräs, grus, asfalt med akrylmaterial eller cement. Underlaget inomhus utgörs av antingen en hård variant som består av asfalt med akrylmaterial eller en mjukvariant där ett skikt av gummi lagts på. Inomhus är det även vanligt med filtbanor. Ett nät i mitten av banan skiljer de olika spelarna. Om det är en dubbelmatch används hela tennisbanan till skillnad mot en singelmatch då en mindre del av banan används, vilket markeras med de så kallade dubbellinjerna och singellinjerna.

Regler

Tennis är ingen komplicerad sport och nybörjare kan lära sig reglerna snabbt. Varje spelare har varsitt racket och endast en boll används. Det gäller att slå bollen över nätet och in på motståndarens planhalva (innanför singel- eller dubbellinjerna). Bollen får studsa max en gång och om motståndaren inte kan spela bollen i retur så får man poäng. Bollen sätts i spel genom att ena sidan servar. Serven måste placeras i serverutan och spelaren som servar har två försök på sig. Matchen består vanligtvis av tre eller fem set. Den spelare som först får 6 game vinner ett set. Ett game består av poängen 15-30-40 och en eventuell fördel om det skulle stå 40–40 (lika). Allt om tennisregler går att läsa på Svenska Tennisförbundets hemsida.

Hur du kommer igång och spelar tennis

Om du är intresserad av att spela tennis finns det många tennisklubbar runt om i landet. I Sverige finns det över 400 tennisklubbar och på Svenska Tennisförbundets hemsida finns en lista med samtliga klubbar. Oftast behöver du inte vara medlem för att hyra en bana, utan banorna kan hyras av alla. Dessutom finns det många kommunala tennisbanor där du kan spela utan att betala. Ingen licens krävs för att spela tennis. Många av banorna har dessutom racket och bollar som du kan hyra. Varje klubb har sina egna etikettsregler, men generellt kräver många tennisklubbar att du spelar i skor med ljus sula för att inte skapa svarta märken på tennisbanan samt att du har tenniskläder eller liknande sportkläder.

Lämna en kommentar