Hobbyn i Sverige

Välkommen till vår hemsida om svenska hobbyn. Här kommer vi att presentera flera olika sätt som vi svenskar tillbringar vår fritid på, så följ med på resan! Det finns många hobbyn att syssla med, men några av de allra vanligaste i Sverige handlar om fikaträffar, spela kubb, paddla kajak, åka på en tur med båten, längdskidåkning, golf, klättring, tennis, ridning och fiske. Dessa är bara ett litet urval av olika aktiviteter som svenskar sysslar med på sin fritid, och vi har faktiskt en väldigt aktiv fritid i vårt avlånga land. Många försöker att aktivera sig så mycket som möjligt då de förstår vikten av friskvård och att kroppen behöver motion för att må bra. Andra lugnare aktiviteter är till för återhämtning eller är bara för att koppla av, så det finns något för alla. Frågan många ställer sig är varför vi svenskar är så måna om vår fritid?

Vi tycker om att vara aktiva på vår fritid och vi vill även få in så mycket aktiviteter i vår vardag som möjligt, även om det ofta kräver en del planering. Vi i Sverige arbetar hårt och vi försöker att få ut allt möjligt ur den lilla fritid som vi har under arbetsveckan. Oftast rör vi oss utanför hemmet på helger när det finns mer tid för lite mer tidskrävande utflykter och aktiviteter. Det är även då som vi ofta beger oss ut för att träffa vänner över en fika, och då diskuteras allt mellan himmel och jord. Det kan även ses som en slags hobby även om det bara handlar om att dricka kaffe eller te tillsammans, och varför inte passa på att njuta av en liten sötsak? Vi svenskar älskar våra godsaker under dessa kaffestunder.

Fika

Ordet fika är unikt för oss i Sverige, och det hela går ut på att träffas över en kaffe och en godsak. I dagens moderna hem kanske godsaken byts ut mot en LCHF-kaka eller något sockerfritt, men det finns fortfarande många som lyxar till det med en biskvi eller en dammsugare tillsammans med kaffet. Sötsaker får kaffet att smaka bättre eftersom att det blir en kombination av sötma och syrlighet, och det kan nog vara en stor anledning till varför vi fikar så mycket. Att fika har även en social funktion och det sker på arbetsplatser, i hemmet, på kafeterior och i goda vänners lag. Det brukar även röra sig om en kortare stund som 15 minuter, men det är inte ovanligt att en fikastund drar ut på tiden. Särskilt om sötsakerna byts ut mot en härlig svensk räkmacka.

Hobbyn som håller oss friska

Att syssla med en fritidsaktivitet som hobby är något som håller kroppen frisk eftersom den kräver rörelse och aktivering för att må bra. Att höja pulsen är viktigt för oss människor och det är vanligt att vi sysslar med idrottsgrenar som hobby. Det kan vara allt från tävlingar i klättring, tennismatcher, en golfmatch med polarna eller varför inte skidtävlingar. En hobby går även ut på att bli bättre på en specifik sak, och en tävling kan vara ett sätt att mäta sig mot andra utövare. Sedan finns det även hobbyn som inte kräver lika mycket ansträngning, och det kan vara allt ifrån att måla, skriva och virka till att kasta dart eller spela kubb med vänner. En hobby fyller oftast på energi och är ett sätt för många att rensa tankarna efter en dag på jobbet eller under helgen.

Sammanfattning

Vi svenskar har flera olika hobbyn att sysselsätta oss med, och även om det ibland handlar om att bli bättre på någon idrottsgren, så kan det lika gärna röra sig om en fika på stan med en nära vän. En hobby behöver inte nödvändigtvis få dig att svettas, men många svenskar sysslar med olika idrottsgrenar för att må bättre eftersom våra kroppar behöver motion och träning. Kan du dessutom kombinera sitt intresse med en fysisk aktivitet så har du verkligen hittat rätt eftersom att du blandar nytta med nöje. Hur du än väljer att göra så finns det garanterat ett alternativ för dig, och vi hoppas att vi med denna introduktion har lyckats fånga ditt intresse för olika hobbyn som du kan syssla med på din fritid och att du läser vidare på vår hemsida om de olika aktiviteterna.

Lämna en kommentar