Segling

Att segla ut på öppet hav kan vara en av de mest frigörande och avkopplande aktiviteterna som finns. Därför är det inte konstigt att så många svenskar satsar på att skaffa sig en båt för att ge sig ut på sjön under sina lediga dagar. Att segla kan du dessutom göra tillsammans med familjen som en gemensam hobby, vilket är ett utmärkt sätt att spendera tid med sina nära och kära. Många svenskar äger en segelbåt och det finns idag många segelkurser som erbjuder dig chansen att lära dig konsten att segla. Där lär du dig om navigering, hur du använder vinden till din fördel för att driva framåt i vattnet samt hur seglen sätts upp optimalt.

Många svenskar seglar idag som en hobby, men det kan lika gärna vara en livsviktig sak att kunna. Om du någon gång skulle hamna på en öde ö är det något av det bästa du kan kunna för att ta dig därifrån, och även om det inte finns många öde öar i Sverige så kan du lyckas fastna i skärgården eller på mindre öar som inte är bebodda. Det finns flera segelsällskap att gå med i om du vill bli del av en gemenskap som delar ditt intresse. Där kan du dessutom få flera nyttiga tips av erfarna seglare för att utvecklas. I denna artikel får du lära dig mer om segling och vad som är viktigt att veta.

Vad du ska ha med dig när du seglar

Att segla kan innebära att du rör dig i vatten som är okända för dig och då vet du inte alltid hur det kan se ut innan du väl befinner dig på plats. Även väder och vind kan påverka din segeltur, så några av de viktigaste sakerna du kan ha med dig är en sjökarta över området du kommer befinna dig i, kompass så att du kan navigera, mobiltelefon och möjlighet till laddning av den samt matvaror som håller länge, exempelvis konserver. Detta på grund av att du inte alltid kan vara säker på hur länge du kommer att befinna dig ute till sjöss. Du kan aldrig vara nog försiktigt och om en olycka skulle hända är det viktigt att du är förberedd.

Segla utan vind

Det är en fråga som många ställer. Vad händer om det är vindstilla? Hur får du då ut en segelbåt ur hamnen? De flesta moderna segelbåtar har en liten eller större motor som hjälper till att förflytta båten när inte seglen är uppe, eftersom du ibland kan behöva gå för motor som det heter. En motor bör genomgå service med regelbundna intervaller så att den inte går sönder när du behöver den som mest. Det kan vara något som räddar livet på dig när du sitter i sjönöd och tyvärr är det så att det inte alltid finns bra mobiltäckning till sjöss. Du får dock lära dig allt detta och mycket mer om du går en segelkurs, så gör dig själv en tjänst och börja där.

Segelkurs

Om du vill lära dig att segla finns det många kunniga lärare som kan hjälpa dig. Genom att gå med i en segelkurs lär du dig alla färdigheter som krävs för att kunna navigera din segelbåt, hur du hissar segel, de olika begreppen som används inom segling och mycket mer. Med en segelbåt kan du göra både långa och korta resor. Desto skickligare du blir, desto längre vågar du dig ut. Det finns människor som har seglat jorden runt i en segelbåt, så visst finns det utmaningar och möjligheter inom segling! Via Svenska Seglarförbundet kan du delta i flera lärorika kurser och de har över 120 olika klubbar runtom i landet. Att lära dig segla kan du göra som barn, ungdom eller vuxen.

Sammanfattning

Segling är en populär hobby i Sverige, mycket tack vare att vi har så nära till hav och stora sjöar. Detta är dessutom en aktivitet som är både social och intressant. Vem som helst kan lära sig att segla, barn som vuxna, och det är en färdighet som kommer att följa med dig genom livet. En seglarkurs kan dessutom vara en fin gåva att ge bort till ditt barn, en nära vän eller varför inte delta själv så att du lär dig alla de färdigheter som krävs för att ge dig ut på havet. Att vara ute på öppet hav är både fridfullt och spännande. Testa segling du också! Kanske är detta din nya favorithobby?

Lämna en kommentar