Kubb

Kubb är ett mycket uråldrigt spel som har sitt ursprung från före vikingatiden. Om spelreglerna var desamma då som nu är oklart men de tyckte nog att det var lika roligt att spela som vi gör. I den forntida Egypten spelades spel som idag liknar kubb och det var omkring 3 000 år före Kristus, samt att det då oftast var den rika medborgarklassen som spelade. Idag spelar alla kubb oavsett ålder, kön och status i samhället. Kubb är ett spel där du ska kasta iväg träklossar mot motståndarlagets klossar. Får du ner deras spelklossar vinner du spelet med att avsluta genom att slå ner kungen. Du kan köpa spelet i de flesta butiker och leksaksaffärer samt på flera bensinstationer, eller göra ett eget.

Kubb kan du spela i lag om du vill. Då står lagen på varsin sida och det går ut på att få ner motståndarlagets spelpjäser. Samma regler gäller om du spelar mot en annan spelare. Själva planen är rektangulär och storleken på spelplanen brukar ligga omkring 5×8 meter, vilket är själva standardmåttet för spelplanen, men det går att ändra på om du vill. Underlaget på spelplanen måste vara plant för träklossarna måste stå stadigt. En vanlig slät gräsmatta fungerar bra. Asfalt ska du helst undvika då underlaget är hårt och kan förstöra pjäserna. De kan lätt gå sönder samt studsa upp mot motspelarna, vilket kan innebära att de kan skada sig, och det vill du självklart undvika.

Spelpjäserna

I spelet ingår det en kung som är cirka 30 centimeter hög och den är något tjockare än de andra kubbarna. Kungen är cirka 9×9 centimeter tjock medan de övriga kubbarna är omkring 7×7 centimeter tjocka. Det gör att kungen även känns tyngre och står stabilare på marken. Kubbarna är 15 centimeter höga och kastpinnarna är omkring 4 centimeter tjocka och 30 centimeter långa. Det finns sex kastpinnar totalt. Dessa kastpinnar är runda och är lätta att greppa runt. I spelet så medföljer det även fyra hörnpinnar samt två mittenpinnar. Kastpinnarna turas lagen om med att ha då det är dessa som ska kastas mot motståndarlagets kubbar som är utplacerade på lagens respektive planhalva.

Spelreglerna

Du ställer upp dina fem kubbar i en rak linje i början på spelplanen där du/laget står. Det ska vara ett mellanrum mellan kubbarna. I mitten står kungen och på motståndarlagets sida så har de satt upp sina spelpjäser på samma sätt som du/ni själv har gjort. Kastpinnarna ska sedan kastas med ett underhandskast mot motståndarnas kubbar. Den som kastar ska försöka få ner kubbarna, och träffas en kubb och trillar, så kastar motståndarna över den till din spelplan. Där den hamnar ska den sedan ställas upp. Där får kastaren även stå nästa gång det är det är det lagets tur att kasta. Motståndarlaget måste nu försöka slå ut den. Lagen turas om att kasta kastpinnarna och den som får ner alla samt kungen har vunnit.

Varianter av spelet

Det finns olika varianter av spelet och vilken du och dina vänner ska spela får ni bestämma innan ni börjar så att ni vet vilka regler som ska gälla. Att spela kubb kan gå snabbt men det kan även ta sin lilla tid. Vill ni ha en snabbare variant av spelet så kan ni kasta ut de kubbar som ni träffar. Så i stället för att motståndarlaget ska kasta tillbaka dem så kan ni välja att kasta ut dem ur spelet direkt. Väljer ni i lagen att göra på detta sätt så kortar ni ner speltiden rätt så mycket. Ni kan även sätta upp spelplanen som en femkant och spela mot varandra på det sättet.

Sammanfattning av kubb

Kubb är ett roligt spel där alla kan vara med och spela oavsett kön och ålder. Du kan antingen spela ensam i laget eller med flera i samma lag. Det som gör spelet roligt är att alla kan vara med och spela, oavsett ålder. Det hålls tävlingar i kubb runtom i Sverige, och lag tävlar mot varandra i VM och det är lite roligt att kunna bli ett proffs i spelet. Att spela bygger inte bara på ren tur utan har du ett öga för mått så ger det dig en fördel, samt träffsäkerhet så klart. För att börja spela så behövs bara ett plant underlag och ett kubbspel sedan är det bara att börja kast.

Lämna en kommentar