Fiske

Att fiska är idag en av de absolut mest populära fritidssysselsättningarna i Sverige och har så varit under en lång tid. Att fiska ligger i vår tradition och många använder detta som en stund för rekreation, och för att få lugn och ro för sina tankar och sinne. Anledningarna till varför denna hobby är så populär i Sverige är många och beror bland annat på att traditionen gått i arv i många familjer- Det kan även bero på att det är ett kul sätt att få en härlig naturupplevelse samtidigt som du kan ordna din middag om du har tur. Det är ganska häftigt när det börjar nappa i andra änden av linan och du upptäcker att du har fått fisk!

Sveriges natur inbjuder ofta till fiske på grund av våra många, både mindre och större, sjöar och även närheten till havet på våra tre kuster. I hundratals år har fisket varit ett sätt att få middag på tallriken och för yrkesfiskare att försörja sig på sin fångst. Därför är det inte så konstigt att detta intresse lever kvar. Sedan i takt med att vi nu i samhället har fått tillgång till mer information och videomaterial så inspirerar detta många nya fritidsfiskare som kanske aldrig har fiskat förut, men som vill prova på och som då upptäcker denna hobby. Fiske är ett sätt för många att komma närmare naturen och få lugn och ro i själen.

Sportfiske

Fritidsfiske brukar delas in två olika kategorier, nämligen sportfiske och husbehovsfiske. Sportfiske är inte riktigt vad det låter som och har egentligen inget med tävling att göra utan det handlar om att du fiskar med handredskap så som spö, krok och lina. Syftet med sportfiske är alltså i stort sätt samma som för fritidsfiskare, och det är då rekreation och avkoppling. Husbehovsfiske syftar på att du fiskar med mängdfångande redskap som till exempel nät eller ryssjor. Här är syftet också rekreation men även konsumtion då du verkligen fiskar för att äta fisken vilket inte alltid är fallet inom sportfiske där fiskaren ibland släpper tillbaka fisken efter fångsten. För att få fiska behövs vanligen ett fiskekort för det ställe du fiskar på, annars riskerar du böter.

Fiskarter

En annan anledning till varför många tycker om att ägna sig åt husbehovsfiske eller sportfiske i Sverige är på grund av att många av fiskarna som finns i de svenska vattnen faktiskt går att äta och är mycket goda också. Det gör att fisket känns mer meningsfullt än att dra upp en stackars fisk som inte kan uppfylla något behov hos människan. Vi har alltså unika möjligheter till att ägna oss åt meningsfullt fiske i vårt avlånga land, där inget går till spillo och där fisket inte bara är till för nöjes skull. Det finns många goda anledningar till att dra ut med dina vänner eller familj och uppleva den svenska naturen via fiske.

Kräftfiske

Även kräftfisket har en lång tradition i Sverige och när sommaren börjar lida mot sitt slut så hålls det många kräftskivor runt om i landet, speciellt i augusti och september månad. Kräftfisket är populärt i Sverige på grund av att de är så goda att koka men även för att det är ganska mysigt att fiska kräftor. Det sker under natt och tidig morgon och är lite av en speciell företeelse som sker med familj eller vänner. Dock måste du tänka på de regler som finns kring kräftfiske i Sverige vilka är ganska stränga. Däremot när det gäller sjön Vättern så är det i stort sätt fritt fram för allmänheten att fånga sina kräftor.

Sammanfattning

Det är alltså en stor del av Sveriges befolkning som nyttjar Sveriges bra och fina möjligheter till fiske, vare sig du är yrkesfiskare eller fritidsfiskare. Den vackra naturen bjuder in till att ägna sig åt detta för att komma ner i varv en stund och bli ett med naturen. Det skadar inte heller att du kan äta din fångst och få en hel dag i naturen med många härliga upplevelser, antingen för dig själv eller med din familj eller vänner. Fritidsfiske är populärt i Sverige eftersom många svenskar tycker om att vistas i naturen och när du ägnar dig åt fiske så upplevs ett stort lugn men samtidigt glädje när du får en fisk på kroken! Glöm inte kolla upp reglerna kring fiskekort!

Lämna en kommentar