Slalom och längdskidåkning

Eftersom Sverige är ett av de nordiska länderna så är våra vintrar ofta fyllda av snö och kallt väder. Detta klimat främjar så klart fritidssysselsättningar så som längdskidåkning och utförsåkning av olika slag. Sverige genom tiderna alltid varit ett land där många människor tycker om att aktivera sig på olika sätt även under vinterhalvåret. Skidåkning är dessutom ett utmärkt bra sätt för att bygga muskler och träna uthållning och kondition, vilket är en stor fördel att du kombinera något som är kul med något som samtidigt är bra för kroppen. Alla svenskar tycker troligtvis inte om att åka skidor men det är ganska vanligt att man gör det eftersom aktiviteten funnits med sedan barnsben hos de flesta svenskar.

I Sverige har grundskolan alltid ett novemberlov och jullov på hösten, och sedan ett sportlov och påsklov på våren. Alla dessa lov är tidpunkter då många familjer passar på att ägna sig åt skidåkning på olika sätt. Antingen genom att åka iväg på semester till exempelvis de svenska fjällen och åka utförsåkning, eller stanna kvar hemma och åka längdskidor ute i naturen eller i motionsspår. Men det finns även backar för utförsåkning i andra delar av landet än i fjällen, och dessa brukar vara ganska fulla under vinterhalvåret. Det gäller ju att aktivera sina barn även när det är kallt och snöigt ute, och inte bara sitta inne, och då passar just skidåkningen perfekt.

Svenska skidorter

År 2015 köpte svenskarna liftkort för cirka 1,3 miljarder, och de svenska skidorter som är mest populära är Sälen, Vemdalen och Åre. Det som svenskarna tycker är roligt med just utförsåkning är att det går fort och att du kan vara ute i den svenska naturen, samt umgås med dina vänner och familj under tiden. En del uppskattar även det som kallas afterski, som sker efter du åkt färdigt när allas samlas i baren på skidorten, och tar en öl eller en drink och bara umgås. Det är något speciellt med att kasta sig ut i backarna, känna adrenalinet och lyckan och att njuta av den svenska vintern. Hos många svenskar är vinterhalvåret den tid då de är som mest aktiva.

Längdskidor

Längdskidor så är en aktivitet som är något enklare att genomföra på sin hemort om det är en bra vinter med mycket snö och rätt temperaturer. Detta förutsatt att du har naturen utanför dörren och bara kan ta med dig skidorna till närmsta äng eller sädesfält och börja åka. Utrusningen för längdskidåkning är aningen lättare än för utförsåkning och därför är det något enklare att ägna sig åt denna form av skidåkning. Du behöver inte ta bilen och åka någonstans utan du har skidspåret utanför hemmet, eller ialla fall i närheten. Att åka längdskidor på vintern är en total självklarhet för många svenskar, som gör det varje säsong och njuter lika mycket varje gång.

Kända svenska skidåkare

Att skidåkningen är en så stor del av den svenska själen syns framför allt genom att vi har och har haft så många framgångsrika utförsåkare och längdskidåkare genom tiderna. Bland de mest kända åkarna har vi Pernilla Wiberg, Ingemar Stenmark, Anja Pärsson, Gunde Svan och Charlotte Kalla. Dessa personer har verkligen hjälpt till med att sätta Sverige på kartan med flertalet segrar och enorma prestationer i världscuper och Olympiska mästerskap genom åren. Intresset hos dessa framgångsrika människor kommer många gånger från barndomen och den stora tillgången till snö och kyla. Leken går sedan över till allvar när du inser att du har talang för det här och att det verkligen finns något att satsa på.

Dåliga vintrar

Men vad gör vi då när vi helt plötsligt får en dålig vinter med ont om snö och för låga temperaturer för att snön ska ligga kvar? Detta problem blir allt vanligare då klimatet förändras efter varje år som passerar. Utan snö kan man heller inte åka skidor, vilket skapar vissa problem. Men det finns lösningar på det mesta. Många ägnar sig idag åt att åka rullskidor exempelvis, vilket är precis vad det låter som, ett par skidor med hjul på. Rullskidor kan du åka året runt och är ett perfekt komplement till de vanliga skidorna. Många anläggningar tillverkar även konstsnö som sprutas med snökanoner upp i backarna och i skidspåren om det är dåligt med snö.

Lämna en kommentar