Många svenskar sysslar med att klättra. Det stärker musklerna i kroppen och håller dig smidig. Du kan även ta ut dig fullständigt med hjälp av klättring vilket betyder att det även passar som idrottsgren. Det bästa med klättring är att du bestämmer tempot helt och hållet själv, och du får även möjlighet att tänka innan du tar nästa grepp för att ta dig framåt. Klättring kan ske både utomhus eller inomhus, och du kan även is-klättra på vinterhalvåret. De flesta som klättrar tränar även upp sina färdigheter med något som kallas för bouldering, och i denna gren så klättrar du på hinder som inte är särskilt höga. Utmaningen är dock att greppen är väldigt små och få, samt att du ofta hänger upp och ned.
Att klättra passar de flesta människor eftersom det anpassas efter din förmåga, och även om du är helt ny så kan du börja att klättra direkt. På klättercenter runtom i Sverige kan du även prova på att klättra tillsammans med personal som hjälper dig med de olika knutarna och säkerhetsutrustningen. Topprepsklättring går ut på att repet är fäst längst upp på klättringsleden, och detta fäste kallas för ankare. Den som klättrar fäster sig i ena änden av repet och den som säkrar klättraren sitter fast i den andra. Den som säkrar klättraren håller även repet stramt så att det aldrig blir löst och klättraren riskerar att falla ned. Säkringen av klättraren sker även med en särskild bromsanordning.
Vilken typ av klättring passar bäst?
Detta är helt individuellt och beror på dig som klättrar, men det du kan göra är att prova på de olika varianterna av klättring. Det som rekommenderas för nybörjare är att börja med bouldering för att sedan prova på topprepsklättring tillsammans med en instruktör, och vill du avancera vidare så kan du ta ett så kallat “grönt kort” som du sedan fäster vid din utrustning. Detta talar om att du har gått en kurs i topprepsklättring och klarat alla de moment som krävs för att få det gröna kortet. Du kommer att lära dig de olika knutarna och hur du säkrar den som klättrar, samt olika tekniker för själva klättringen. Du utmanar även din höjdrädsla något med inomhusklättring.
Vad gör jag om jag är höjdrädd?
Detta är en fråga som är helt berättigad, och det är faktiskt så att många känner sig lite obekväma de första gångerna som de klättrar. Desto mer du kommer in i det så lär du dig lita på utrustningen och kan slappna av på ett helt annat sätt, men det är alltid viktigt att komma ihåg att det finns en fara med klättring. Du får aldrig bli blind för faror, och det är nyttigt att känna sig lite nervös så att du har koll på din egna säkerhet. När du säkrar den andra klättraren är det viktigt att du håller full fokus på din uppgift så att repet håller sig stramt och att du är redo med bromsanordningen.
Klättring som en idrottsform
Om du någon gång har tittat på professionella klättrare så har du säkert märkt hur muskulösa deras kroppar är, och även om de inte har stora muskler så kan du se muskeldefinitionerna väldigt tydligt. Detta beror på att klättring bränner mycket fett och stärker dina muskler och greppstyrka otroligt mycket. Du kan även tävla inom klättring, och då handlar det oftast om att ta sig upp på en klätterled så snabbt som möjligt. Att göra det kräver mycket fingertoppskänsla, erfarenhet, styrka och flexibilitet. Om du väljer att tävla inom klättring är det viktigt att du behärskar alla de grundläggande kunskaperna så väl som möjligt för att kunna avancera till svårare leder som dessutom ska gå snabbt.
Sammanfattning
Klättring är en utmärkt hobby för många eftersom det passar både unga och äldre. Det spelar ingen roll om du är helt ny inom klättring eller om du är en van veteran på samtliga leder, det finns alltid nya utmaningar att hitta. Även de mest erfarna klättrarna har alltid något nytt att bita i, och tack vare att vi har så mycket mindre berg i Sverige så finns det alltid en led i närheten. Under regn och rusk kan du ta dig till närmsta klättercenter för att njuta av klättring i en torr och varm miljö, samt att du enkelt kan utmana dig själv med lite bouldering eller topprepsklättring. Lycka till med klättringen och gå gärna en kurs för at komma igång!