Man kan lätt tro att forsränning är något som är helt nytt men till sin sak hör att människor har gjort forsränning i hundratals år. Det hela började nämligen genom skogsbruket och som de flesta vet så är inte detta direkt någon modern skapelse. Skogsbruket började hundratals år tillbaka i tiden och då var det ovanligt med vägar. De vägar som fanns var ofta dåliga och gick dessutom ofta bara mellan städer. Man kom därför på idén att man kunde transportera virke på älvarna. När man hade huggit ner träd drog man därför ner dem med häst och vagn till älven för att därefter kasta ner dem i vattnet, och för att förhindra att de fastnade åkte någon därför oftast med genom att stå på stockarna.
Detta var alltså den historiska formen av forsränning även om den till namn hette något helt annat, nämligen timmerflottning. Med tiden byggde man båtar för att lättare kunna transportera mellan olika ställen i älven där stockar ofta fastnade. I dessa båtar hade man oftast tre personer varav två av dem fokuserade på att ro och parera för hinder, och den tredje fokuserade mest på navigering och på att lösgöra stockar som hade fastnat längs med vägen. Numera transporterar vi stockar via lastbil och tåg så därför är det väldigt ovanligt att se timmerflottning längs de svenska älvarna. I dagsläget utförs istället aktiviteten med gummiflottar och kajaker, helt och hållet för nöjes skull, och detta har blivit populärt i Sverige.
Gummiflotte eller kajak
Traditionellt har sporten utövats med gummiflottar och oftast åker man flera personer i dem samtidigt. För de som velat utöva sporten själva så har man traditionellt använt sig av små korta kajaker med vattentätt kapell. Fördelen med dessa är att den som är skicklig kan ramla upp och ner utan att falla ur kajaken och utan att vatten kommer in i den. Är man dessutom väl tränad på det så skall man kunna snurra runt så att kajaken kommer på rätt köl igen. Skall man åka riktigt avancerade forsar så har detta varit ett måste, och de öppna gummiflottarna är i dessa lägen alldeles för farliga då man lätt kan kastas ur och falla ner i det forsande vattnet.
Den nya metoden av forsränning
Numera finns det flera metoder för forsränning, och en ny metod kallas för forssurfing och har utövats i Piteälven sedan år 2009. När man forssurfar använder man en bräda som på många sätt liknar den vanliga surfingbrädan som används när man surfar på vågor. Forssurfingbrädan är cirka en meter lång och en halvmeter bred. Tjockleken är cirka 10 centimeter och brädan tillverkas för det mesta i tålig hårdplast. För att kunna hålla sig kvar har brädan också försetts med fyra handtag. Skillnaden mellan forssurfing och forsränning är att målet är att vara kvar på samma ställe i forsen hela tiden genom att hitta strömgropar. När en sådan väl hittas ställer man sig upp och låter vattnet strömma under brädan samtidigt som man balanserar den.
Klassificering av forsränning i Sverige
Forsränning graderas i Sverige enligt klass 1, klass 2–4, klass 5 och klass 6. Graderingen görs för att du som individ skall kunna avgöra om forsen är lagom för din nivå av kunskap. För lätt och många tycker det då blir tråkigt, och för svårt så ökar risken för att du skall skada dig eller i värsta fall förolyckas. Klass 1 säger att det är lätt manövrering där du inte riskerar fall, det skall bara vara små vågor och inga hål eller valsar. Dessutom är det liten risk för simmare. Klass 5 är mycket svår manövrering, snabba sidoförflyttningar, och med nödvändigt krav på besättningen. Vidare är det trappor, fall och risk för kantring. Hamnar du i vattnet kan det vara svårt att ta sig upp.
Välj nivå efter din personlighet
Forsränning är en aktivitet som kan passa för många olika typer av personligheter. Det som är bra med forsränning är att du kan anpassa nivån till lugna båtturer där du kollar in naturen eller om du vill ha aggressiva forsar med höga halter av adrenalin. Är du en person som mest gillar att ta dig ut i naturen och glida runt i lugn och ro på vattnet så kan det då fungera mycket bra med en klass 1-fors. Då glider du ofta runt i ett lugnare tempo men kan ibland passera mindre forsar som ökar tempot. Gillar du istället adrenalin och fart så kan du välja klass 2–4 för att få mer av den varan.