Bör man gå på promenad när man är förkyld?

Att vara förkyld är aldrig roligt. Den täppta näsan, hostan och halsontet kan få oss att känna oss trötta och orkeslösa. Men vad händer om vi är vana vid att gå på promenader för att hålla oss aktiva och pigga? Bör vi fortsätta med våra promenader när vi är förkylda? Vi tittar närmare på om det är bra eller dåligt att gå på promenad när man är förkyld.

Ska man träna när man är förkyld?

När vi är förkylda är vårt immunförsvar upptaget med att bekämpa viruset som orsakar förkylningen. Att träna hårt kan göra att vi blir ännu mer utmattade och försvaga vårt immunförsvar ytterligare. Därför rekommenderas det oftast att vi vilar när vi är sjuka. Men promenader kan vara ett undantag.

Fördelarna med att gå på promenad när man är förkyld

Att gå på promenad när man är förkyld kan ha flera fördelar:

 • Promenader kan hjälpa till att lindra symtomen på förkylning, som till exempel nästäppa och hosta.
 • Den friska luften kan hjälpa till att rensa luftvägarna och underlätta andningen.
 • Promenader kan bidra till att hålla oss aktiva och förhindra att vi blir stillasittande under sjukdomen.
 • Lättare motion kan också öka blodcirkulationen och stimulera immunförsvaret.

Det är dock viktigt att komma ihåg att det är bäst att anpassa promenadens intensitet och längd efter hur man känner sig. Om man känner sig mycket sjuk och trött kan det vara bättre att vila helt. Lyssna alltid på din kropp och gör vad som känns bäst för dig.

När ska man undvika promenader när man är förkyld?

Trots fördelarna med att gå på promenad när man är förkyld finns det också situationer där det är bäst att undvika det:

 • Om man har feber är det viktigt att vila och avstå från fysisk aktivitet.
 • Om man har ont i halsen och känner sig allmänt sjuk kan det vara bättre att vila och undvika promenader tills man känner sig bättre.
 • Om man har kraftig hosta eller nästäppa kan det vara svårt att andas ordentligt under promenaden och det kan vara bättre att vila.

Tips för att promenera när man är förkyld

Om du bestämmer dig för att gå på promenad när du är förkyld, så är här några tips som kan hjälpa dig att göra det på ett säkert sätt:

 • Anpassa promenadens längd och intensitet efter hur du känner dig. Ta det lugnt och var noga med att inte överanstränga dig.
 • Klä dig varmt och lager-på-lager för att undvika att bli kall under promenaden.
 • Drick tillräckligt med vatten för att hålla dig hydrerad.
 • Undvik att gå ut om vädret är extremt kallt eller blåsigt, eftersom det kan förvärra dina symtom.
 • Ta med dig näsdukar och eventuellt en ficka för att förvara dem i, om du behöver snyta dig under promenaden.

Sammanfattning

Att gå på promenad när man är förkyld kan vara fördelaktigt för att lindra symtomen och hålla oss aktiva. Men det är viktigt att anpassa promenadens intensitet och längd efter hur man känner sig. Om man känner sig mycket sjuk och trött kan det vara bättre att vila helt. Lyssna alltid på din kropp och gör vad som känns bäst för dig. Kom också ihåg att undvika promenader om du har feber, kraftig hosta eller nästäppa.

Om du bestämmer dig för att gå ut på promenad när du är förkyld, se till att klä dig varmt, hålla dig hydrerad och undvika extremt kallt eller blåsigt väder. Ta med dig näsdukar om du behöver snyta dig under promenaden. Genom att följa dessa riktlinjer kan du njuta av en promenad och samtidigt ta hand om din hälsa.

Lämna en kommentar