Hemslöjd

Svenskt hantverk och hemslöjd har funnits i många år och människor har fört traditioner och kunskap vidare från generation till generation. Hantverken utvecklades framför brasor och runt borden under mörka kvällar, som sysselsättning och nöje, men från allra första början som ett nödvändigt måste. Saker för jordbruket, kläder och tillbehör behövdes självklart underhållas och lagas för att kunna användas. Stoppade strumpor och lappade knän eller omsydda kläder till lillebror. När säsongen väl kom under vår och sommar så krävdes det att alla verktyg var färdiga och av högsta kvalitet, det var ju nu de skulle användas för skörd och plock. Självklart är exempelvis de handflätade bärkorgarna, en idag eftertraktad produkt, en nyttoprodukt som både var vacker och fyllde sin funktion.

De flesta regioner i Sverige har idag speciella mönster, former och uttryck som visar sin hemslöjd. De visar hur området brukades och användes samtidigt som dekorer och modeller visar att de är just från det området. Än idag är de traditionella mönstren något som gör att vi relaterar till ett visst område, något som kallas folkliga influenser, då det var folkets arbete som låg bakom det som vi idag ser som traditioner och tidstypiskt. Idag har vi en levande hemslöjdstradition och Svenska Hemslöjdsföreningen firade under året 2012 100 år och här finns flera underföreningar från de olika geografiska områdena i Sverige. De lär ut och jobbar för att bibehålla den traditionella kunskapen och behålla de karakteristiska dragen från varje region.

Hantverk och hemslöjd från norra Sverige

I norra Sverige är det folktomt om man jämför med de södra delarna. Här har folket brukat sin skog och jobbat med renskötsel, bärplockning och i de gruvor som brukades i området. Samerna är den nordligaste folkgruppen och med sin renskötsel har de starka traditioner och hantverkskunskap. Deras traditionella klädsel har en stor plats i kulturen med färger, former och mönster som berättar en lång historia. Hantverk i skinn, renhorn och väv är klassiskt. Men även mönster av flätat silver på vackra armband, hundhalsband och skärp eller täljda drickskåsor som bara blir vackrare och vackrare allt eftersom åren går. Mönstermotiven skildrar ofta fjällen, snön och den älskade solen som ger så mycket ljus under de långa sommardagarna.

Mellansveriges hantverk – kanske det mest svenska vi har

Produkter från Mellansverige, Dalarna och Värmland kanske är det som förknippas starkast med Sverige när det gäller hantverk, mönster och traditioner. Den dalsländska hästen, den röda Dalahästen, är en given present till gäster från utlandet. En ganska oansenligt formad häst men målad i klara färger och med ett fantastiskt vackert kurbitsmönster från regionen. Här ser man träskor, vackra broderier och husen är vackert utsmyckade med så kallad snickarglädje. I denna trakt var gårdarna stora och rika på bär, jordbruk och tillika folk. Vi hittar textil som är vackert mönstrad där man kan följa traditionella mönster och se från vilken gård eller område skaparen bodde. Den traditionella folkdräkten är ett givet inslag under midsommarhelgen som ackompanjeras av traditionell musik, dans runt stången och glada skratt.

Traditionellt hantverk från västkusten

På västkusten i Sverige har fisket dominerat hantverket. Både i det praktiska yrket att knyta nät eller knopar och de väl intjärade trävirket som användes till tåliga fiskebodar. Idag är detta attraktiva tekniker och ett kunnande som nästan har försvunnit. Den bohuslänska stickningen har alltid varit av hög kvalitet och strama grafiska mönster i kläder och ting liksom motsatsen med de flerfärgade ryamattorna har rönt stor framgång utomlands. Kläderna var arbetsplagg och uniformer, och vi kan hitta den klassiska fiskartröjan, med sitt blåröda mönster på vit botten i flera olika varianter, hos de olika modehusen idag. Flätning av finare sort blev knyppling som var kvinnornas sätt att dekorera sina finaste lakan och gardiner. Spetsarna blev vacker dekoration och mönster, en teknik som finns kvar än idag.

Glas, keramik och mycket fint från södra Sverige

I södra Sverige finns ett hantverk som med största säkerhet kommer från sydligare delar av Europa, glashantverket. I Sverige blev det Småland och dess områden som utvecklade detta ädla konsthantverk. Här samlades design, teknik och praktisk kunnande och skapade de välkända bruksorterna. Idag är det mest kända Kosta Boda, det som producerar en viss mängd av framförallt glaskonst. Här har även flera mycket välkända serviser i keramik med idag klassiska mönster som Gröna Anna, Mon Amie och Ostindia skapats. Och porslin som det klassiska Gustafsberg och Rörstrand har gjort stora avtryck i svensk historia. Keramiken har fått sitt eget center i Höganäs, på skånska västkusten. De klassiska grova krusen med glaserade ytor både in- och utvändigt tillverkas än idag.

Lämna en kommentar